Kick boks, uzakdoğu sporlarının  bir araya gelmesi sonucunda oluşturulmuş, güç ve tecrübeye dayanan yumruk ve tekme teknikleriyle iki rakip arasında ringde ve tatemide yapılan yarışma ve savunma sporudur.

Kick boks, tekme ve yumruk kullanmayı içeren branşlarında muhakkak eldiven, kask ve dişlik gibi malzemelerin kullanımı zorunludur. Bu sporda uzmanlaşmak isteyenler için iyi bir kondisyona sahip olmak ve eğitmenlerin her söylediklerini dikkate alarak, söylediklerini harfiyen yerine getirmeleri önemlidir.

Türk Milli Takımı, Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında Takım halinde sıralamada ilk beşte yer almaktadır.

KICK BOKSUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Tüm vücudu çalıştırır.
  • Aerobik özelliği yüksektir ve yüksek kalori harcatır.
  • Stresi azaltır. Günün stresinden kurtulmak ve deşarj olmak için birebir bir özelliğe sahiptir.
  • Koordinasyonu geliştirir. Özellikle el, göz, ayak koordinasyonunu ve uyumu geliştirir.
  • Vücudun zinde ve diri olmasını sağlayarak gerek iş hayatınızda, gerekse normal hayatınızda karşılaşacağınız iş yükü ve sorunları planlamada daha rahat düşünebilme, planlayabilme yeteneğinizi geliştirir.
  • Endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Bu sayede kişi efor sarf ederken mutlu olur.
  • El bileklerine ve ayak bileklerinize ekstra ağırlık takarak uygulama şansınız var. Bu tip bir antrenmanda, hem kardiyo hem de güç çalışması yapabiliriz.
  • Efor sarf ederken, kalp atım hızını yükseltir, vücuda hem daha fazla oksijen girer hem de yüksek oranda terleme meydana gelir. Bununla birlikte vücuttan toksinlerin atılması daha fazla olur.
  • Hızlı düşünme kapasitesini geliştirir. Bu sayede, ne zaman atak yapılması gerektiğini ve nasıl defans yapılacağını geliştirebilirsiniz.
  • Kişinin kendine olan özgüvenini artırır.

KICK BOKS KURALLARI NELERDİR?

Kick Boks Branşları Nelerdir?

Kick Boks; 7 branştan oluşur

  • POİNT FİGHTİNG 
  • LİGHT CONTACT
  • KİCK LİGHT 
  • FULL CONTACT
  • LOW KİCK 
  • K 1 RULES 
  • MÜZİKLİ FORM

Tatemi Sporları:

Point Fighting, Light Contact ve Kick Light en 6 x 6 metre veya enfazla 8 x 8 metre ölçülerde yapılan yer minderi olan tatemi sporlarıdır.

Tatemi Sporları El ve Tekme Puanlama:

El Teknikleri:

  1. Direk yumruk,
  2. Yumruk yanı,
  3. Backfist ( yumruk sırtı),
  4. Üst blok,
  5. Mide seviyesi blok,
  6. Alt blok,

Ayak Teknikleri:

  • Ön tekme,
  • Yan tekme,
  • Dairesel tekme,
  • Süpürme, (sadece ayak bileği seviyesinde)
  • Hilal tekme,
  • Balta tekme, (sadece ayağın tabanı)

Sıçrayarak yapılan ayak teknikleri,

El ve ayak tekniklerinin tüm müsabaka süresi boyunca eşit şekilde kullanılması gerekir. Ayak teknikleri sadece rakibe güçlü bir şekilde vurma niyeti açıkça gösterildiğinde kabul edilir.

Tatemi Sporlarında Puanlama

Yumruk                              : 1 puan

Vücuda tekme                  : 1 puan

Süpürme                            : 1 puan

Sıçrayıp vücuda tekme    : 2 puan

Sıçrayıp kafaya tekme    : 3 puan

Kafaya tekme                   : 2 puan

olarak değerlendirmeye alınır.

Ring Sporları:

Full Contact, Low Kick ve K1 Rules en az 4,90 x 4,90 metre en fazla 6,10 x 6,10 metre ölçülerde müsabaka alanı olan ring sporlarıdır

Ring Sporları El ve Tekme Teknikleri ve Puanlama

El teknikleri:

Her tür boks yumruğu,

Ayak teknikleri:

Karşı tekme,

Yan tekme,

Dairesel tekme,

Topuk tekmesi,

Hilal tekme,

Balta tekme,

Uçar tekme,

Tekme atarken kaval kemiğinin kullanılması,

Süpürme, (ayak bileği, incik kemiği seviyesinde),

Ring sporlarında bütün vuruşlar 1 puan olarak değerlendirmeye alınır.

Point Fighting

İki müsabıkın kurallara uygun teknik ve hızla en çok skor puanını elde etmek hedefiyle yapılan  bir müsabaka dalıdır. Bu müsabaka dalında etkililik önemli değildir. Point Fighting dalının ana özellikleri teknik  ve hızdır. Point Fighting müsabakasında  vuruşlar hafif ve iyi kontrol edilebilir bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Teknikler- yumruklar ve tekmeler  sıkı bir biçimde kontrol edilir. Her geçerli puanda diğer bir ifadeyle;  elin veya ayağın kurallara  uygun kısmıyla rakibinin belden yukarısı gövde ve kafaya uygun tekniklerle  vurulmasında puan verilir, orta hakem müsabakayı durdurur ve iki hakemle birlikte aynı anda puanı kazanan müsabıkın köşesini göstererek  parmaklarıyla müsabıkın kaç puan aldığını işaret edecektir. Bu müsabakanın süresi brüttür.

Light Contact

  • Light Contact Kick Boks kategorisindeki müsabakalarda,  çok iyi kontrol edilen teknikler kullanılmalıdır. Light contact sporcuları orta hakem STOP diyene kadar müsabakaya devam ederler. Fakat müsaade edilen hedeflere uygulanırken bu tekniklerin hafif ve iyi kontrol edilmesi gerekir. Sporcu rakibine zarar vermek amaçlı tam kuvvette vuruş yapamaz. Bu müsabakanın süresi brüttür.

Kick Light

  • Kick Light branşındaki müsabaka adından anlaşılacağı şekilde dengeli tekniklerle icra edilmelidir. Kick Light müsabakasında müsabıklar orta hakem STOP veya BREAK komutu verene kadar dövüşmeye devam ederler. Full Contact teknikleri kullanırlar; ancak bu teknikler hedef noktalarına uygulandığı sırada çok iyi kontrol edilmelidir. Hem yumruk hem de tekme tekniklerinde eşit kuvvet uygulanmalıdır. Dizden yukarısı bacak bölümüne de low kick teknikleri uygulanır. Geçen zamana göre yürütülür. Orta hakem dövüşçüleri puanlandırmaz, ama sadece kurallara uygun dövüştüklerinden emin olur. Üç yan hakem elektronik sistem ile puanlamaları gerçekleştirir. Sporcu rakibine zarar vermek amaçlı tam kuvvette vuruş yapamaz.

Full Contact

Full Contact, sporcunun rakibini tüm enerjisi ve gücüyle yenmek olduğu bir kick boks disiplinidir. Yumrukların ve tekmelerin müsaade edilen hedeflere odaklanarak hızlı ve kararlı bir şekilde güçlü bir temas oluşturarak, rakibinin belden yukarısı gövde ve kafaya vurulması gerekir. Müsabaka standartlara uygun bir ringde gerçekleştirilir. Kronometre genelde durdurulmaz. Orta hakem “STOP” komutu verirse müsabaka durur. Bu müsabakanın süresi brüttür. Sporcu rakibine vuruş yapmak amaçlı her rauntta en az 6 tekme atma zorundadır.

Low Kick

Low Kick rakibin dizden yukarısı bacak bölümüne de low kick teknikleri uygulanır. kurallar dahilinde olan Full Contact kick boks müsabakası olarak tanımlanabilir. Diğer bütün tanımlar Full Contact müsabakasıyla aynıdır.

K1 Rules

K1 Rules, Full Contact ve Low Kick müsabaka teknikleri ile benzerlik gösterir. Ancak, nitelikleri dolayısıyla  bazı farklılıkları vardır. Dirsek teknikleri yasaktır.  Müsabıklar hareketli değillerse orta hakem onları durdurmak durumundadır. Ayinsel dans ve müzik  yasaktır. Yan hakemler müsaade edilen alanlara  isabet eden yumruk tekniklerini diz ayak yada diğer tekniklerle eş değer değerlendirir. Sporcular bacakların tümüne vuruş yapabilirler.

KICK BOKS MALZEMELERİ NELERDİR?

Kick Boks Eldiveni

  • Bu görselde görünen eldivenler kurallara uygun olan 10 onz eldivenlerdir.
  • Soldaki görselde görebileceğiniz bağcıklı eldivenlere ise müsaade edilmez.
  • Bu eldivenler ise sadece hafif temas müsabakaları olan Point Fighting’te kullanılır.

Kum Torbası ve Duvar Yastıkları

Kum torbaları – Duvar Yastıkları eğitimcinin bulunduğu şartlar ile eğitim sistemine göre ağırlık ve ebatlarda çeşitlilik kazanmaktadır.

Kick Boks Öğrenme Yaşı Nedir? Kick Boks Nasıl ve Nerelerde Öğrenilir?

Kick Boks içerisinde bulundurduğu branşlarla 7 de 70 e her yaş grubuna hitap edebilen bir spor dalıdır. Kick Boks sporcu lisansı 8 yaşından itibaren düzenlenebilir. Türkiye geneli 81 İlimizde faal olan Kick Boks, illerde bulunan spor kulüpleri ile özel spor salonlarında eğitimi verilmektedir.

Ayrıca Kick Boks sporu Türk Silahlı Kuvvetlerinin Eğitim kurumlarında da ders olarak verilmektedir.

Kick Boks eğitmenlerinin Antrenörlük Belgeleri Türkiye Kick Boks Federasyonu’ nun düzenlediği antrenör kurslarında başarılı olanlara verilmektedir.

Her yıl gelişim-vize seminerlerine katılan bu antrenörlerimiz yıllık vizelerini yaptırmak zorundadırlar. Yıllık vizesini yaptırmayan eğitimciler, faal antrenör sayılmayarak Kick Boks eğitimi de veremezler.

Ayrıca Kick Boks Sporu bir çok ilimizde 1.000 den fazla Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerince de eğitim programlarına dahil edilerek, eğitimin ve sporun daha yaygın hale getirilmesi hususunda çok büyük aşama kayıt etmiştir.

Kick Boks tescili olmayan spor salonu ve yıllık vizesi yaptırmayan eğitimciler kick box yaptıramaz. Federasyon ve İl faaliyetleri nezdinde yapılan şampiyonalarda o yıla ait antrenörlük vizesi olanlar sporcularının köşesinde bulunabilirler.

Kick Boks Kategori ve Yaş Durumları

Büyükler Kategorisi Yaş Durumu

Bay – Bayan:  18 – 40 yaş arası

(41 – 50 yaş arası İhtiyarlar – Veteran  kategorisi sadece tatemi müsabakaları Dünya Federasyonu WAKO tarafından yapılmakta olup henüz ülkemizde Veteran müsabakaları yapılmamaktadır)

Gençler Yaş Durumu

Bay ve Bayan : 16 – 18 yaş arası

Yıldızlar Yaş Durumu

Bay ve Bayan: 13 – 15 yaş arası

Minikler Yaş Durumu

Bay ve Bayan: 10 – 12 yaş arası

Kick Boks Eğitiminin Başlaması ve Kuşaklar;

Kick Boks sporuna başlayan kişi öncelikle Kick Boks sporcu lisansına sahip olmalı ve ilk kuşak olan Beyaz Kuşaktan eğitimine başlamalıdır. Sırasıyla aşağıdaki kuşaklar eğitimcisinin her üç ayda bir yapacağı sınav sonucunda başarılı olması halinde bağlı bulunduğu spor kulübü ve salon tarafından verilir. Bu kuşak sonuçları da her üç ayda bir, antrenör veya kulüp yetkilisi tarafından Kick Boks Federasyonu’ na sporcunun kuşak- eğitim seviyesi bildirilerek, kayıt edilmesi zorunludur.

Sırasıyla her üç ayda alınması gereken kuşaklar;

  • BEYAZ,
  • SARI,
  • YEŞİL,
  • MAVİ,
  • TURUNCU,
  • AÇIK KAHVE,
  • KOYU KAHVE

olarak  sporcu 18 aylık bir sürede Kick Boks eğitimini almış olup, eğitimcisi yeterli gördüğü taktirde müsabakalara katılabilir seviyeye ulaşır.

Siyah Kuşak Dan Delgelerini ise (1.Dan – 2. Dan –  3.Dan – 4. Dan – 5.Dan – 6. Dan –  7.Dan – 8. Dan )   sadece Kick Boks Federasyonu’ nun düzenleyeceği dan sınavlarına katılarak başarılı olanlar alabilirler.

Kick Boks Sporunda Bayanlar

Kick Boks sporu bayanlar tarafından tercih edilmektedir.

Nedenleri;

Yüksek derecede efor sarf edilmesi,

Vücudun gerekli egzersizleri fazlasıyla yapabilmesi,

Kilo düzenlemede etkili olması,

Stres atabilmek,

Özgüvenin yüksek seviyelere çıkması,

Kuvvetli olabilmek,

Zihinsel rahatlama açısından çok faydalı olması,

ve önemliside sağlıklı, diri ve zinde olabilmektir.

Ülkemizde Kick Boks sporunda Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında söz sahibi olmamızda katkısı olan bir çok Avrupa ve Dünya Şampiyonu bayan sporcularımız mevcuttur.

Uluslararası şampiyonalarda ve ülkemizdeki şampiyonalarda bayan müsabık sporcu sayısında ciddi artış olduğu gözlemlenmektedir.

Müzikli Form Nedir?

Müzikli yarışma bir ya da birden fazla rakibe karşı gerçekleştirilen bir tür hayali müsabakadır. Bu  yarışmada gösteriyi icra eden sporcu özel olarak seçilmiş bir müzik eşliğinde uzak doğu müsabaka sanatlarına ait teknikleri kullanır. Müzik seçimi kişilere bırakılmıştır.

Bütün müsabaka kısımları müzik eşliğinde icra edilir. Soft stiller dışında bütün müsabaka sanatı teknikleri ritme uygun olarak ilerlemelidir.

Hard formlar sunum dışında 1 dakika 30 saniyeden uzun olamaz. Sunum da 30 saniyeyi geçemez. Soft stil de sunum dışında performans 2 dakikadan fazla süremez. Sunum yine 30 saniyeyi geçemez.

Mevcut kuralın ihlal edilmesi halinde ring sorumlusu yarışmacıdan 0.5 puan düşürülmesini talep edebilir. Bir performans 30 saniyeden kısa sürmüşse, ring sorumlusu yarışmacıdan 1.0 puan düşürülmesini talep edebilir.

Ritim – Bütün müsabaka kısımları müzik eşliğinde icra edilir. Soft stiller dışında bütün müsabaka sanatı teknikleri ritme uygun olarak ilerlemelidir.  müsabaka sanatı teknikleri bir müzik ritmi eşliğinde icra edilmek zorundadır

Uzunluk Hard formlar sunum dışında 1 dakika 30 saniyeden uzun olamaz. Sunum da 30 saniyeyi geçemez. Soft stil de sunum dışında performans 2 dakikadan fazla süremez. Sunum yine 30 saniyeyi geçemez. Mevcut kuralın ihlal edilmesi halinde, ring sorumlusu yarışmacıdan 0.5 puan düşürülmesini talep edebilir. Bir performans 30 saniyeden kısa sürmüşse, ring sorumlusu yarışmacıdan 1.0 puan düşürülmesini talep edebilir.

Müzikli yarışmada aşağıdaki yaş grupları yarışır

Erkekler ve bayanlar                      07 – 09 yaş

Minikler                                            10 – 12 yaş

Yıldızlar                                             13 – 15 yaş

Gençler                                             16 – 18 yaş

Büyükler                                           19 – 45 yaş arası.

Bayan ve erkek yarışmacılarda yaş kategorileri aynıdır. Federasyon uygun gördüğü taktirde kategorileri birleştirebilir.

Kategoriler – Müzikli müsabakalarda hem bayanlar hem erkekler için toplam dört kategori bulunmaktadır:

  • Hard style : Karate ve Taekwando branşından esinlenmiştir.
  • Soft styles : Kung Fu ve Wu-Su’ branşından esinlenmiştir
  • Silah kullanılan hard styles:  bu stilde kama, sai, tonfa, nunchaku ve   bo silahları kullanılır.
  • Silah kullanılan soft styles:  bu stilde naginata, nunchaku, katana, tai chi chuan kılıçı, zincir, wushu uzun sopası, iki kılıç, kanca kılıcı ve iki kanca kılıcı vs. silahlar kullanılır.

Müzikli müsabakalarda  yarışmacılar, diğer stillerdeki müsabakalara da iştirak edebilirler.

Hard ve soft stylesde 7 yan hakem toplam 10 hakem bulunur.

Üniformalar – Müzikli müsabakalarda yarışmacılar için belirlenmiş özel bir üniforma yoktur. Temiz ve münasip olmaları koşuluyla her türlü üniforma kabul edilir. Hard stilli müsabakalarda, yarışmacılar çıplak ayaklıyken, soft stilli müsabakalarda yarışmacılar spor ayakkabısı giyebilir. Bayanlar hariç performanslarına göre tişört giymeyebilirler. 

Silahların Durumu – Her yarışmacı silahına en iyi şekilde bakmakla yükümlüdür. Bu silahlar bireyseldir ve müsabaka esnasında değiştirilemez. Ring sorumlusu arzu ederse yarışmacının silahını kontrol edebilir. Performanslarda gerçek silah kullanılamaz.

Akrobatik – Wako ve Federasyon müzikli müsabakalarında, Hard ve soft stil müsabakaların her ikisinde de üç jimnastik hareketinden fazlasına izin yoktur.

Bu kuralın ihlal edilmesi, yarışmacıdan 0.5 puan düşülmesine yol açabilir. Jimnastik hareket müsabaka sanatı amacı taşımayan vuruşun gerçekleştirilmediği hareket çeşididir. Bazı jimnastik hareketler, harekete bir tekme ya da yumruk eklenerek geliştirilebilir. Bu durumda, bu artık jimnastik hareket sayılmayacaktır.

Değerlendirme Kıstasları – Karar verilmeden önce, yan hakemler aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurmalıdır:

  1. Senkronizasyon                 :Hard stil müsabakalarda, mükemmel zamanlama, müzik ve hareket arasındaki ilişki, soft stil müsabakalarda ise hareket ve müzik arasındaki ilişki ,
  2. Şovmenlik                          : yarışmacının  oyunculuk yeteneği ve koreografinin sunumunu,
  3. Zorluk derecesi : tekmeler, atlayışlar, kombinasyonlar, jimnastik hareketleri,
  4.  Temel hareketler            : Orijinal stillerin temel tekniklerine göre yarışmacının vücudunu taşıyışı, yumruklar ve blokları,
  5. Denge, kuvvet, odaklanma: mükemmel denge ve kuvvetle uygulanan hareketleri,
  6. Manipülasyon                   : Yarışmacının çalışmasını icra ederken kullandığı silahlara tamamen hâkim olması, bu silahlar üzerinde mükemmel bir kontrole sahip olmasını,                               kastetmektedir.

Puanın Belirlenmesi – Bir müzikli müsabaka sonrası yan hakemler müsabıkın aktivitesini aşağıdaki kıstasları göz önünde bulundurarak değerlendirmelidir.

Erkekler  Bayanlar

Minikler yıldızlar               :5.0’dan 7.0’a

Gençler                              :6.0’dan 8.0’a

Büyükler                             :7.0’dan 9.0’a Avrupa Şampiyonaları’nda

8.0’dan 10.0’a Dünya Şampiyonaları’nda

Eksi Puanlar

  1. 1.0: yarışmacının aktivitesini durdurması ve baştan başlaması halinde, derecesi 1 tam puan azaltılır.
  2. 0.5: yarışmacı müzikle senkronizasyonu kaybederse,
  3. 0.5: yarışmacı dengesini kaybederse,
  4. 0.5: yarışmacı izin verilmeyen bir hareket yaparsa,
  5. Yarışmacı gösterinin sonuna gelmeden aktivitesini durdurursa, yan hakem eksi işaret koyacaktır,
  6. Yarışmacı silahını düşürür ya da bırakırsa diskalifiye edilir,
  7. Silah kullanılan müzikli müsabaka performansı esnasında silah hiçbir koşulda yarışmacının elinden çıkmamalıdır. Yarışmacı silahını düşürür ya da bırakırsa diskalifiye edilir.

Dans Hareketleri – Müzikli müsabaka aktivitesi esnasında dans hareketleri kabul edilemez; böylesi hareketler hoş görülemez. “Break ya da jazz dansı” hatta “klasik dans” hareketleri uygulamayı tercih eden yarışmacılar en düşük dereceyi, yani her bir yan hakeminden 5.00 alacaktır.

Kostüm ve Makyaj – Makyaj, maske de dahil olmak üzere yasal müsabaka sanatı kıyafeti olarak kabul edilmeyen hiçbir tiyatro kostümü kullanılamaz.

Özel Efektler – Lazer, ateş, patlama gibi özel efektler hoş görülmez. Bu kuralı ihlal eden yarışmacılar derhal diskalifiye edilir.